YGS Bitti Sıra LYS’de! Şimdi Ne Yapmalı ? – Eğitim Ajansı

Özel Gökyüzü Eğitim Kurumları Rehberlik bölümü 2017-LYS adaylarına başarıyı yakalatacak önemli ipuçları verdi.

YGS’YE ÜZÜLMEKTEN VAZGEÇİN

LYS’ye gireceklerin fazla rehavete kapılmadan, hatta bir gün dinlendikten sonra çalışmaya başlamaları gerekiyor. 

YGS sonrasının adaylar için çok önemli olduğu çoğu adayın “YGS’ye gireyim, sonrasında LYS’ye çalışırım” diyerek LYS konularını sonraya bıraktığı görülüyor. “Ancak özellikle sınavı istediği gibi geçmeyen adaylar zamanlarını YGS’ye üzülerek ve ‘o soruları nasıl yapamadım’ diye düşünerek geçiriyor” adaylara şu öneride bulunuyoruz:

LYS için sadece 12 hafta var. Eğer YGS’den birkaç gün sonra LYS’ye çalışmaya başlamazlarsa o kadar çok konuyu bitirmeniz mümkün değil. O halde yapılması gereken, çok değerli olan zamanı verimli kullanmak için çalışmayı bırakmamak. Ayrıca YGS’de istenilen performans yakalanamazsa bunun LYS ile telafi edileceği de unutulmamalı.  Çünkü LYS’nin etkisi yüzde 60

BU DÜŞÜNCELERDEN KURTULUN

-Keyfim kaçtı LYS’ye çalışamıyorum

-YGS yüzünden kendime güvenim kalmadı

-Moralim çok bozuldu hiçbir şey yapacak halim yok

-Çok çalışmıştım tüm emeğime yazık oldu

-LYS’ye konsantre olamıyorum

-Nasıl olsa olmayacak çalışmayı bıraktım

-YGS kötü geçti LYS’de ne yaparsam yapayım düzelmez

-Hedeflediğim yere zaten gidemem LYS için kendimi kasmama gerek yok

-6 ay çalıştım YGS’yi halledemedim, 2 ayda LYS’yi mi halledeceğim

-YGS zaten yorumdu ben de buna güveniyordum; LYS alan sınavı o kadar şeyi ne zaman çalışacağım

ZAMAN AZ, KONULAR FAZLA

LYS’ye girecek adayların bir gün dinlendikten ve kendilerini toparladıktan sonra hiç vakit kaybetmeden çalışmaya başlamaları gerekir. Kalan zaman az; fakat  LYS konularınızın az olmadığına dikkat çekerim ancak bu sınavda başarılı olma şansınız daha da yüksek:

“YGS sonrası politikanızı belirlerken aklınızdan şunu çıkarmayın. Geçtiğimiz yıllarda MF puan türlerinde 246 bin 779 adayın tercih yapma hakkı vardı. MF-1  puan türüyle Süleyman Demirel Üniversitesi Matematik bölümüne en son yerleşen adayın başarı sırası 246 bin 700’dü. TM puan türlerinde tercih hakkı kazanan aday sayısı 413 bin184 ve TM-3 puanıyla yerleşen en son adayın başarı sırası 413 bin oldu. Yani herhangi bir puan türünde tercih hakkı kazanan en son adayın bile yerleşme ihtimali olan bir sınav sistemiyle karşı karşıyasınız.

Vazgeçmeden çalışmaya devam edin.”

LYS bir bilgi sınavı

LYS konularının bilgi gerektirdiğini kaydeden adayların puanlarını hesaplattıktan sonra LYS çalışma/öğrenme planı yapmaları ve hangi LYS’lere gireceklerine de karar vermeleri gerekir: 

“Hangi alandan sınava girecekler ise o alana kaynaklık eden derslerin konu sırasını çıkarmalı ve zaman kaybetmeden çalışmaya başlamalılar. Aksi takdirde yetiştiremezler. Birçok aday aldığı puana göre hangi LYS’ye gireceğine karar veriyor; ancak bu doğru bir yöntem değil. Adaylar hangi mesleği ya da fakülteyi istiyorsa çalışmalarını ona göre düzenlemeliler.”

ÇALIŞMAK İÇİN MUTLAKA İÇ DİSİPLİN OLUŞTURULMALI

Çalışmaya başlamak için hayatla ilgili sorumluluk ve karar almak gerekir. Alınacak sorumluluk ve kararlar, başkalarına bırakıldığında, gayret ve başarıyı engelleyecek birçok faktör bulunabilecektir. Bir gün yaşanan tartışmalar can sıkacak; bir başka gün hava şartları moral bozacaktır.

Rasyonel olmayan bu tür düşünceler sonucu değiştirmeyecektir. Bir düşünürün dediği gibi, ‘‘tembel ve kararsız insanlar, başarısızlıklarını başkalarının kapısına koymaya çalışırlar.’’

Ancak, birey gerekli iç disipline sahipse hiçbir sebep onu çalışmaktan ve başarıya ulaşmaktan alıkoyamayacaktır. Sorumluluk duygusuna sahip olan adaylar, çalışmalarını arttırarak devam ettirmeleri gerekir.

MORAL ÇOK ÖNEMLİ

Başarılı olmak isteyen öğrencilerin sınav anına kadar hem iyi bir zaman yönetimine sahip olmaları hem de moral ve motivasyonunu yüksek tutmaları gerekir ; ‘Adaylar, YGS’nin LYS’ye katkısının %40 olduğunu düşünürse toplam puanın %60 ‘ını etkileyen LYS puanlarına ulaşacaklardır.

Bu dönemlerde havaların ısınması, günlerin uzaması sonucu öğrencilerde motivasyon düşüklüğü, isteksizlik ve bilinçsiz çalışma durumları ortaya çıkabilir. Mevsimsel değişikliklerle birlikte bireylerde yorgunluk, halsizlik, güçsüzlük, enerji azlığı, iştahsızlık ya da aşırı iştah ve uykusuzluk gözlenebilir. Adayların bu tür tuzaklara hazırlıklı olması gerekir. Kalan zamanda moral toplayıcı çalışmalar yapmak, sınav stratejilerini gözden geçirmekte yarar olacaktır.’

ADAYLAR YGS SONRASI DURUM DEĞERLENDİRMESİ YAPMALIDIR

YGS sonrası adayların durum değerlendirmesi yapması ‘Değerlendirme yaparken ‘toplam puanımı nasıl üstlere çekebilirim’ diye düşünmesi ve bu doğrultuda strateji geliştirmeleri gerekir. Kalan zamanda verimli çalışıp konu eksiklerini gideren öğrencilerin hedeflerine ulaşmaları hiç de sürpriz olmayacak.

ŞİMDİ YGS’DE ALDIĞINIZ PUAN NE OLURSA OLSUN, BİRAN ÖNCE BU TAKINTIDAN KURTULUP, LYS’YE ODAKLANMA ZAMANI.

LYS ÇALIŞMALARINDA TEKRAR ÖNEMLİ

YGS’de daha çok kavrama yeteneği, bilgiyi kullanma becerisi ve zihinsel beceriler ölçülürken LYS’ler de ise daha çok bilgi düzeyi ölçülmektedir. Bu nedenle LYS çalışmaları, YGS çalışmalarından farklı olmalıdır.

Öncelikle adayların girecekleri LYS’lere kaynaklık eden derslerle ilgili ön bilgilere sahip olmaları için düzenli ve yoğun bir çalışma yapmaları gerekmektedir. Bilgi basamağındaki konuların öğrenilmesinde en önemli süreç konuyla ilgili yapılan tekrarlardır.

Uzun bir dersi öğrenmeye çalışmak yerine, dersi daha küçük parçalara bölerek öğrenmek daha kolaydır ayrıca yapılacak çalışmada en iyi verimi almak için öğrenmeyi 20-40 dakikalık aralıklara ayırmak gerekir.

Hazırlık sürecinde yapılan hatadan biri çözüme ulaşmadan verilen aralardır. Buna göre LYS hazırlık sürecinde öğrenilen bilgilerin kalıcı olması için derslerin aralıklı tekrarlarının yapılması önem kazanmaktadır.

LYS’YE ÇALIŞAN KARŞILIĞINI ALIR

LYS’lerde daha çok bilgi düzeyi ölçümlenir , ‘LYS çalışmaları YGS çalışmalarından farklı olmalıdır’. Bilgi düzeyinde gelecek soruların temel özelliği çabuk öğrenilip, çabuk unutulmalarıdır. ÖSYM’nin bu tür sorular ile adaylardan istediği söz konusu bilgilerin hatırlanmasıdır.

Çalışılan bilgilerin kalıcılığı adına tekrar ağırlıklı çalışmalar önem kazanacak. Adayların birkaç aylık bir dönemde 3-4 yıllık konunun pekiştirilmesi çok zor olduğu için fazla zaman kaybetmeden çalışmalara başlamaları gerekiyor.

Bundan dolayı LYS’de çalışma alışkanlığı olan adaylar daha avantajlı olacaklardır.

GEÇMİŞ SORULARI GÖZDEN GEÇİRİN

ÖSYM’nin daha önceki yaptığı sınavlar adaylara sınavlarda gelecek soru tiplerini öğrenmeleri bakımından önemli rehberlik sağlayacaktır, ‘Bunun için önceki yıllara ait sınav soruları mutlaka çözülmelidir.

Adaylar çıkmış LYS sorularını çözmekle; sınav konularının dağılımını, soru mantığını, soruların zorluk ve kolaylık oranlarını kavrayacaklar sınav sorularına yabancılık çekmeyecekler. Bundan dolayı LYS’de çalışma alışkanlığı olan adaylar daha avantajlı olacaklardır.’

MÜKEMMELİYETÇİ YAKLAŞIM BAŞARIYI ENGELLER

Sınavlarda ölçme ve değerlendirmeye yönelik herkesin yapabileceği sorular olacağı gibi adayların zorlanabileceği seçici sorular da olacaktır tavsiyemiz, ‘Sınavlardaki tüm soruları doğru cevaplama, en yüksek puanı alma gibi şartlı düşünceler zihni kilitleyeceğinden dolayı başarıyı olumsuz engelleyen faktördür.

Bu düşünce yerine adayın “elimden gelenin en iyisini yapacağım “düşüncesi hem kendini rahatlatacak, hem de çalışma için uygun bir motivasyon oluşturacaktır. Unutmamak gerekir geçmiş yılların LYS’lerinde Türkiye’de derece yapmış adaylar dahi tüm soruları doğru yapmış değillerdi.

2017 LYS SINAVI NE ZAMAN OLACAK?

LYS-1: Lisans Yerleştirme Sınavı-1 (Matematik) Tarihi, Saati ve Süresi : 11 Haziran 2017 (Pazar), 10.00, 135 dakika

LYS-2: Lisans Yerleştirme Sınavı-2 (Fen Bilimleri) Tarihi, Saati ve Süresi : 17 Haziran 2017 (Cumartesi), 10.00, 135 dakika

LYS-3: Lisans Yerleştirme Sınavı- 3 (Edebiyat-Coğrafya) Tarihi, Saati ve Süresi : 18 Haziran 2017 (Pazar), 10.00, 120 dakika

LYS-4: Lisans Yerleştirme Sınavı-4 (Sosyal Bilimler) Tarihi, Saati ve Süresi : 10 Haziran 2017 (Cumartesi), 10.00, 135 dakika

LYS-5: Lisans Yerleştirme Sınavı-5 (Yabancı Dil) Tarihi, Saati ve Süresi : 17 Haziran 2017 (Pazar), 14.30, 120 dakika 

NOT: YGS’de en az bir puan türünde 150 ve üzeri puan alamayan adayların, bir yükseköğretim programını tercih etme ve Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) girme hakları olmayacak.

Kaynak: https://www.egitimajansi.com/haber/ygs-bitti-sira-lysde-simdi-ne-yapmali-haberi-57469h.html

16 Mart 2017